Naming and Shaming
- Sorry, no translation available -
10 juni 2008 | Gerrit Doustraat 29, Leiden | 16 aanwezigen

 

 

naming_and_shaming_zw_miniplaatje

 

Naming and shaming is de praktijk van het publiekelijk te schande zetten van een bedrijf of overheid in de hoop dat die hun macht gaan gebruiken om misstanden in de derde wereld aan te pakken.


Een voorbeeld hiervan is de massale Amerikaanse save_darfurburgerbeweging "Save Darfur", die miljoenen dollars bijeenbrengt voor het onder druk zetten van overheden en multinationals. Van hun grote fondsen lijkt echter niets naar de Sudanezen zelf te zijn gegaan.

 

camp_total

Een ander voorbeeld is de recente aandacht voor de rol van Total in Birma: belangenorganisaties beschuldigen het bedrijf ervan het dictatoriale regime met hun investeringen in stand te houden. Zijn dit soort praktijken wenselijk? Raak je hiermee niet juist de minder agressieve bedrijven en organisaties wiens imago er nog enigszins toe doet?

Vind jij het interessant en gezellig om onder het genot van een lekker drankje over soortgelijke mistanden te komen praten? Ken je zelfs andere voorbeelden? Of wil je gewoon bij deze laatste WDO-avond voor de zomer zijn? Iedereen is van harte welkom!

Links:
Mahmood Mamdani over 'The politics of Naming' en Save Darfur
Total over haar positie in Birma
Birmacentrum voert actie tegen Total

 

 

2008naming_shaming