Documentaire en discussie 'Zeitgeist Addendum'
- Sorry, no translation available -
23 januari 2009 | Pelibar, Leiden | 12 aanwezigen

zeitgeistHet was erg lang geleden dat het WDO haar bezoekers een documentaire had voorgeschoteld en daarom werd het weer eens tijd om een inspirerend stukje documentatie op te zoeken. De keuze was gevallen op Zeitgeist Addendum, een film die in deze tijden van economische crisis een ander licht laat schijnen op het ontstaan van deze financiële situatie.

 

In de film wordt beargumenteerd hoe deze financiële  problemen onontkoombaar waren en onontkoombaar zullen zijn in de toekomst. Dit zou komen omdat al het geld geleend wordt van de centrale banken die hier rente over vragen. Het geld in de wereld zal dus altijd minder zijn dan de gezamenlijke schuld. Dit zorgt ervoor dat de mensheid als het ware slaaf is van haar eigen schuld.

 

Enthousiast als we zelf over deze film waren hebben we in de Pelibar belangstellenden verzameld om deze film met ons te bekijken en te bespreken. Aangezien er in januari veel studenten op veldwerk zijn waren we met een klein gezellig groepje van een man of 12, de film begon om technische redenen een klein uurtje later maar dit mocht de pret voor de meesten niet drukken.

 

De discussie na afloop kwam vlot op gang en er werden veel verschillende onderwerpen aangesneden: van de betrouwbaarheid tot het utopische einde. Het feit dat iedereen in positieve (of negatieve) zin was geraakt door de documentaire lijkt ons een goed teken. Graag hadden we wat meer bezoekers gezien en een soepeler technisch verloop maar de kleinschaligheid en de flinke discussie na afloop maakten er een geslaagd filmavondje van.

 

Zie ook de website van Zeitgeist, Wikipedia en een voorbeeld van de heftige kritieken in Skeptic Magazine.