Wulavogelveldwerkavond 2010
- Sorry, no translation available -

20 mei 2010| @ de Pelibar, Leiden | 50 aanwezigen

 

poster_wula_2010

20 mei was het dan weer zover; de wulavogelveldwerkavond. Een jaarlijks terugkerende traditie van WDO waarmee we enerzijds de masterstudenten  in het zonnetje zet en anderzijds studenten de mogelijkheid geven van eerste hand te horen hoe het is om op veldwerk te gaan.

 

Dit jaar hadden we maar liefst 7 masterstudenten die ons meenamen naar hun veldwerk en hun leukste, grappigste, vreselijkste, engste  en interessantste verhalen met ons deelden.  Dit alles werd ook dit jaar overgoten met een sausje wdo-toneel! De wdo’ers waren voor deze ene keer in de huid van de meest beroemde talkshowhost van de Verenigde Staten gekropen, namelijk Oprah Winfrey (Bart Dijkstra) en Dr. Phil (Sanne Meijers). Loes Lijnders was de eerste gast bij Oprah. Zij werd hartelijk onthaald door de meest invloedrijkste vrouw van Amerika en mocht plaatsnemen op de sofa.

 

Na een kort diepte-interview (‘Oh my God’, ‘we love you’) mocht Loes plaatsnemen op de praatkruk en haar velwerkervaring met ons delen. Zij heeft haar onderzoek gedaan in Soedan, en dat alleen al boeide de ruim  50 bezoekers.  Na Loes ontving Oprah de volgende gast, Jasper Wester. Hij had zijn veldwerkonderzoek gedaan in Ecuador naar vissers en zeeschilpadden. Het contrast kan niet groter zijn met het onderzoek van Loes en dat geeft wel weer aan hoe veelzijdig en interessant onze studie is! Ook hij mocht plaats nemen op de kruk en nam ons mee naar de kust van Ecuador. Tot slot als laatste gast bij Oprah was daar Robert Pijpers. Zijn veldwerk speelde zich af in Sierre Leone en dat heeft hij geweten! Niet veel later maakte namelijk Marco Borsato zijn entree, een gevierd zanger die zich natuurlijk persoonlijk verbonden voelde met Sierre Leone (lees: wit licht). Nadat Robert zijn ervaringen met ons gedeeld had was het tijd voor Oprah om de talkshow af te ronden, immers het was tijd voor ‘de commercials’ en dus ook een biertje.

 

Na de reclame mocht de volgende talkshow-goeroe zijn entree maken; niemand minder dan Dr.Phil. Echter, zijn invalshoek bleek minder van het ‘halleluja’ en meer van het ‘do you realise you have a serious problem?’ Zijn eerste gast was Marry Vreeken. En haar opkomst was….WAAAUWW!!! Als een heuse dragqueen kwam ze op waarop iedereen met de spreekwoordelijke mond vol tanden stond. Het bleek niet de eerste keer dat ze zo verkleed was, sterker nog haar 50ste verjaardag heeft ze in hetzelfde outfit gevierd op Bali tijdens haar onderzoek.  Haar veldwerkervaringen waren net zo kleurrijk als haar outfit iets wat Dr. Phil moeilijk kon waarderen. Na haar hilarische anekdotes was het tijd voor de derde gast(en) Liselotte van Dikkelen en Denise Vijber. De twee dames waren allebei in Gambia geweest om hun veldwerkonderzoek uit te voeren.  Dat de één in de stad had verbleven en de ander in een dorpje leverde een leuk contrast.  Ze werden stevig aan de tand gevoeld door Dr. Phil over hun rare capriolen en al dat cultuurrelativistische ‘geneuzel’.  Nadat zij gezamenlijk hun verhaal mochten doen was het de beurt aan de laatste gast van Dr. Phil: Sofie Peeters. Haar veldwerk vond plaats in Marokko en leidde tot grappig toneel met een gastoptreden van Ali C, ja jawel het broetje van…

De stemmen worden geteld, een biertje wordt er gedronken en dan is het tijd voor het fameuze ‘terug in Nederland ritueel’. Alle zeven studenten mogen beurtelings met letterlijk de voeten in de hollandsche aarde een hapje 1) drop, 2) kaas, 3) haring, een slokje jenever en een wietje tot zich nemen.

 

En dan, als ze allemaal weer  ‘geaard’ zijn en met nuchtere Hollandse benen op de grond staan wordt het tijd voor de bekendmaking van de winnaar van de Wulavogelveldwerkavond 2010. En dat is dit jaar met de meeste stemmen: MARRY!!!!   Helaas is onze vorige winnaar er niet bij om de wulavogel te overhandigen, maar dat mocht de pret niet drukken! Een uitgebreide fotosessie met vogel volgde en natuurlijk werden ook de andere deelnemers van harte bedankt en succes gewenst met het afronden van de allerleukste studie ever: Antropologie!!

 

Langs deze weg wil WDO nogmaals alle deelnemers en publiek bedanken voor hun komst en gezelligheid! Tot de volgende Wula!