Nederland: intergratie en inburgering
- Sorry, no translation available -
2010_Migratie

8 juni 2010 vond de laatste WDO activiteit van het collegejaar 2009/2010 plaats.

 

Deze avond stond volledig in het teken van het nederlandse integratie en inburgering.

 

Natuurlijk konden Nederlandse hapjes hierbij niet ontbreken. Een tweede factor die bijdroeg aan deze feestelijke maar ook zeer informatieve avond was de bijdrage van Liza Nell Mügge. Zij heeft inmiddels afscheid genomen aan ons departement maar is hier werkzaam geweest als universitair docent. Zij heeft veel onderzoek gedaan onder migranten en is goed op de hoogte van de actualiteiten op politiek en sociaal niveau.

 


Anders dan 20 jaar geleden is een paspoort in toenemende mate gekoppeld aan loyaliteit vraagstukken. Het paspoort is inmiddels het eindstation van integratie, de grote prijs na afronding van inburgering, terwijl voorheen het proces begon met een paspoort. Maar hoe wordt dit ervaren door mensen met een dubbele nationaliteit en hoe reageert de “staat” hierop? Op deze en meer interessante vragen heeft Liza Nell Mügge een antwoord proberen te geven. Ten eerste heeft ze een overzicht gegeven van de verandering in het publieke maar vooral politieke debat rondom integratie en inburgering en ten tweede heeft ze met behulp van haar eigen onderzoek gegevens uitgelegd wat dit betekent voor mensen met een dubbele nationaliteit.

 

 

Op een avond over migratie en inburgering kon een inburgering examen natuurlijk niet ontbreken. De spanning die dit examen met zich meebracht was dan ook om te snijden. Interessante toevoeging aan dit examen/quiz/wedstrijd was dat er twee personen aanwezig waren zonder de Nederlandse identiteit.  Toch bleek al snel dat zij net zo geintegreerd waren als de aanwezige “nederlanders” die hier geboren en getogen zijn. Wat doe je bijvoorbeeld met het vet als je je frituur pan met vloeibaar frituur vet schoon wilt maken en het vet wil weggooien? Of hoe houd je de buren te vriend als je 17 jarige dochter geslaagd is voor haar examen en een feestje wil geven? Deze en meer spannende vragen moesten worden beantwoord om prachtige typische Nederlandse prijzen te kunnen winnen.

 

 

Al met al kijken wij terug op een boeiende, inspirerende maar vooral ook heel gezellige afsluiting van het collegejaar 2009/2010. Wij beginnen dan ook vol goede moed aan het nieuwe college jaar waarin veel nieuwe WDO activiteiten georganiseerd zullen worden.