Haiti Avond
- Sorry, no translation available -

 

25 Februari 2010 | Chr. Wijkvereniging "Staalwijk", Leiden | 40 aanwezigen

 

Deze avond hebben we speciaal toegewijd aan de aardbeving die Haïti op 12 Januari 2010 heeft geraakt. Om deze avond zo interessant mogelijk te maken is er een hoogleraar in de geschiedenis gekomen om iets te vertellen over de geschiedenis van Haïti, Em. Prof. dr. Piet Emmer; Boudewijn M.P.J. Piscaer, die veel kennis heeft over Caraïben door middel van zaken doen in dat gebied en de nadruk zal leggen op de duurzaamheid van de wederopbouw in Haïti; Phd Annemarie Samuels hebben we daarnaast nog gevraagd om iets te vertellen over de rol van NGO's in een land dat opgebouwd moet worden; Hugo Knoppert (oud WDO-er) heeft de avond voorgezeten en de discussie geleidt.

 

Toen de zaal al vol begon te lopen, werd er ons verteld dat Godefroid Nimbona, Project officer bij Cordaid die onlangs in Haïti de situatie is gaan bekijken, ook iets wilde vertellen op deze avond over wat hij heeft gezien.

 

De avond werd geopend door Hugo Knoppert die de sprekers introduceerde, Em. Prof. dr. Piet Emmer startte de avond wat al voor enkele vragen leidden door Haïtianen in het publiek. Dit overzicht van de geschiedenis gaf weer hoe Haïti altijd heeft gevochten voor de vrijheid van hun land. Vervolgens kreeg Dhr. Pioscaer het woord waar hij een outline gaf van de politieke en economische situatie waarin Haïti verkeert. De ontwikkelingshulp en vooral duurzame ontwikkeling kregen flink de aandacht en hij vertelde ook zijn mening over wat er nou precies moest gebeuren. Zonder een reactie, die bleef bewaard voor bij de discussie, kreeg Phd Annemarie Samuels het woord waarop zij heel goed schetste wat er fout kan gaan bij de wederopbouw als er noodhulp moet worden geboden. De politiek is hierin ook erg belangrijk, en wat ze hier ook goed benadrukte; Haïti had op dat moment geen regering. Om het verhaal te leiden naar de situatie op dit moment kreeg Godefroid Nimbona nog even het woord, hij vertelde hoe de situatie er nu uit zag en waar de noodhulp compleet op mis greep. Na de sprekers gaf Hugo een kort overzicht en kon er pauze worden gehouden.

 

In de pauze werd er al flink gesproken over de zaken die net zijn verteld. Er was ook een groep in de zaal die veel te vertellen had, van Haïtianen die bij de stichting HaïtiContact hoorden, Edo Kort die bij het ministerie van buitenlandse zaken werkt en daardoor de ramp die in Haïti had afgespeeld van dichtbij heeft kunnen volgen tot nog andere onderzoekers/ reizigers die veel wisten van de Caraïben (Haïti) en de situatie daar.

 

 

 

 

Na de pauze zorgde dit voor een interessante discussie wat ging over corruptie binnen het land, over wie in Haïti de leiding zou moeten nemen om de wederopbouw  te coördineren en wat de invloed is geweest van de dekolonisatie in Haïti wat voor bepaalde culturele structuren heeft gezorgd. De grote conclusie was uiteindelijk dat er een onafhankelijke groep mensen bij elkaar moet worden gezet die het geld  zou beheren wat over heel de wereld is opgebracht voor Haïti en die moet gaan zorgen dat de wederopbouw van start kan gaan. Veel delen van Haïti worden nu vergeten en ook op kleine schaal moet er in Haïti verschillende groepen komen die dit coördineren, eenheid moet dan wel op een manier behouden worden. De discussie werd op een gegeven moment erg ingewikkeld, omdat het een erg moeilijke situatie is. Toch ging iedereen met een gevoel weg alsof we een stapje verder zijn gekomen in het nadenken over noodhulp en wederopbouw in Haïti.

Door deze avond is Haïti onder de aandacht gebracht bij verschillende geïnteresseerden en heeft het voor verheldering en een goede discussie gezorgd wat hard nodig is en blijft.