Diamonds are Mugabe's New Best Friends
- Sorry, no translation available -

 

8 November 2010 |  FSW zaal: 1A20 Leiden | 42 aanwezigen

 

Op de onwijs druk bezochte avond op het FSW zat Kritisch journalist Hans van Scharen de miniconferentie voor. Oud WDO-lid en CA-OS student, Hugo Knoppert leidde de avond in met een naar eigen zeggen, kort door de bocht beschrijving van de problemen die de diamanthandel in Zimbabwe met zich mee brengt. Hij beschreef kort de situaties en gebeurtenissen binnen deze handel in Zimbabwe

 

De avond was getiteld; Diamonds are Mugabe’s New Best Friends en kwam tot stand in samenwerking met Zimbabwe Watch. Een onafhankelijk samenwerkingsverband van Nederlandse organisaties, die zich inzetten voor een democratisch en welvarend Zimbabwe voor alle Zimbabweanen. Een Zimbabwe dat mensenrechten en internationale verdragen respecteert, en zich houdt aan principes van behoorlijk bestuur, sociaal-economische ontwikkeling en handhaving van de rechtsstaat. In Europa werkt Zimbabwe Watch samen met gelijkgezinde organisaties in het Zimbabwe Europe Network (ZEN). Zimbabwe Watch werkt nauw samen met partners in Zimbabwe en in heel Zuidelijk Afrika, om prioriteiten in onderwerpen, standpunten en activiteiten met elkaar af te stemmen.

 

Zo ook met Shimiso Mtisi. Een Zimbabwaan die actief in binnen het Kimberly Proces Certification Scheme. Een internationaal opgezette regelgeving wat betreft diamanthandel naar aanleiding van de gigantische problemen die de diamanthandel onder andere in Sierra Leone maar recenter in Zimbabwe met zich mee brengt. Zo wordt er gechecked of er geen bloed kleeft aan de diamanten voor zij de markt op gaan. Een geslepen diamant heeft echter vrij spel. Shimiso, is een kritisch oog binnen dit proces waar regeringen uit allerlei landen, Civil Society en de diamant markt zelf vertegenwoordigd zijn. Shimiso en Hugo vertelde ons over hoe dit proces in zijn werk ging en wat het voor betrekking heeft op Zimbabwe.“ The band of Crooks” , die Mugabe en zijn inner-cirkel vormen, en hoe zij naar verluid hun politieke campagnes door middel van vuil spel binnen de staatsbank financierden. Tot ongenoegen van Mugabe’s partij, ZANU-PF,  kreeg de grootste oppositie partij, MDC  het Ministerie van Financiën in handen. Dit zorgde ervoor dat Mugabe zijn praktijken op een andere manier moest financieren. Het haviksoog van “ The band of Crooks”  viel op de groeiende diamanthandel en schoot volgens 200 mensen neer binnen de Diamantvelden van Chiadzwa en jaagde de rest van de “Illegale Diamanthandelaren” weg zodat zij een monopolypositie konden bekleden binnen de diamant export.

 

Het was een indrukwekkende avond waar de grote processen en organisaties die normaal gigantisch ver van je bed staan erg dichtbij kwamen. Er valt over dit onderwerp uiteraard nog veel te discussiëren en het moge duidelijk zijn dat het een gigantisch complex probleem vormt door de velen betrokken partijen en de enorme bedragen die er in deze handel om gaan. Dat was ook te merken aan de reacties achteraf. Het was bijna te veel om op te nemen in het blitzkrieg bezoek van onze vier gasten.