Pointing Arrows in the Amazon
- Sorry, no translation available -
Perspectives on deforestation crimes and conflict in the Amazon

23 Februari 2011 | ‘Studenten Ekklesia’, Leiden | 17 aanwezigen

 

Dr. Tim Boekhout van Solinge kwam op deze avond illegale ontbossing bespreken en bediscussiëren. Hij doet al jaren onderzoek naar criminaliteit en sinds een aantal jaar ook naar de illegale houtkap in diverse gebieden in de wereld. Het type onderzoek dat hij doet heet ‘green criminology’. Hij heeft hier ook onderzoek naar gedaan in Indonesië en hij is pas terug van zijn onderzoek in Brazilië over het Amazone gebied.

 

De avond vond plaats in de Ekklesia, waar we met sfeerlicht naar het verhaal van Dr. Tim Boekhout van Solinge konden luisteren. Bijna alle stoelen werden gevuld en na het halen van een drankje kon de avond echt beginnen. Dr. Tim Boekhout van Solinge begon de avond door een korte uitleg te geven van wat illegale houtkap inhoudt in Indonesië. Nederland is bijvoorbeeld ook een land dat illegaal tropisch hardhout importeert. Via de rivier wordt er illegaal hout getransporteerd van Indonesië naar Maleisië. Er zijn juist Maleisische houtkappers in Indonesië. Ook in West Afrika komt dit veel voor. Zo ook in Congo, waar de oorlog bijvoorbeeld mede draait op illegale ontbossing.

 

Andere problemen die hij nog aanhaalde als het gaat om ontbossing is veeteelt. Een groot deel van het Amazone gebied wordt gebruikt voor vee. In Brazilië hebben de groot grond bezitters de macht. Er ontstaan daardoor vaak conflicten tussen bepaalde groepen. Ook wordt er veel soja verbouwd in het Amazone gebied, Nederland is daarvan de grootste importeur. Zo zijn er ook nog andere problemen die voor conflicten zorgen, zoals een stuwdam die moet worden gebouwd en Alkoa als aluminium handelaar.

 

Na zijn verhaal zijn we na een korte opfrissing rond de tafel gaan zitten. We bleven met een kleine club van ongeveer 10 mensen over, dus kon iedereen aan het woord komen. Het type wet dat er moet komen en hoe dit kan worden gehandhaafd, is bediscussieerd. Er is in Brazilië veel corruptie onder politie leden, hoewel er wel een omslag in zit. Hoe zit het eigenlijk met het feit dat wij alles hebben omgekapt in Nederland aan bossen om ons te ontwikkelen, maar mag Brazilië dit niet doen? Wij gebruiken juist de reserves van de wereld, niet zij. Wij moeten dus meer verantwoordelijkheid nemen als land, en ook om te beginnen als persoon. We zijn er niet uitgekomen hoe dit moet gaan gebeuren, maar wel dat als je bij jezelf begint om op te letten of er bepaalde keurmerken op staan en om zo ook de ander aan te sporen om wat vaker na te denk over bepaalde zaken, is er al een goed begin.