Documentaire avond: 'Time for Change' & 'Panopticon'
- Sorry, no translation available -
22 januari 2014 | FSW, Leiden | 6 aanwezigen

 

 

In tijden van globale opstanden tegen het falende economische systeem en Edward Snowden’s onthullingen over het spionagewerk van de NSA, stond de documentaire avond in het teken van reflectie van deze fenomenen. De keuze was gevallen op de documentaires ‘Time for Change’ en ‘Panopticon.’ Omdat er in januari veel studenten op veldwerk en op vakantie waren, resulteerde dit in een klein groepje studenten die aanwezig konden zijn op deze avond. Ondanks dit kleine aantal, werden de documentaires met veel belangstelling bekeken en nabesproken.

 

In ‘Time for Change,’ werd uiteengezet hoe de huidige wereldeconomie in crisis is beland en hoe het financiële systeem grote welvaartsongelijkheid teweeg brengt. In de film worden alternatieven getoond aan de hand van drie voorbeelden, uit Barcelona, Tallin en Jakarta, waar voor een doe-het-zelf cultuur wordt gepleit. Hier wachten mensen niet op politieke partijen of instituties, maar worden oplossingen zelf bedacht door, bijvoorbeeld, een nieuwe lokale valuta te creëren, in sociale netwerken te werken of gewoon geld van de bank te stelen en hun geld her te verdelen. De centrale vraag die hier gesteld wordt is: Zullen grote woede en ontevredenheid tot sociale verandering leiden?

 

De tweede documentaire, ‘Panopticon’, is een Nederlandse film waar het onderwerp iets dichter bij ons staat, namelijk de toenemende controle in ruil voor onze privacy. In een tijd waarin technologie beter, interessanter en belangrijker wordt, wordt er onderzocht hoe deze toenemende controle plaatsvindt en welke effecten deze met zich meebrengt. Er werd bijvoorbeeld verteld dat je telefoongegevens, transactieoverzichten, patiëntendossiers, etc. wordt opgeslagen in een databestand. Of dat de camera’s in bussen en trams met gezichtsherkenning je kunnen traceren en op de weg door middel van kentekenherkenning. Deze constante vorm van toezicht wordt vergeleken met de panopticon die ooit door Jeremy Bentham is ontworpen, namelijk een systeem waarin mensen door constante toezicht gedisciplineerd, bewaakt, bestudeerd en verbeterd kunnen worden.

 

Na elke documentaire werd er even gepauzeerd en maakten we gebruik van de tijd om de documentaire na te bespreken en kwamen er kleine discussies op gang.

 

Mocht er interesse zijn om de documentaires toch nog te zien, dan kun je deze ook via de onderstaande links bekijken!

 

'Time for Change'                                                                                                                'Panopticon'