WDO presenteert: de Olympische Winterspelen
- Sorry, no translation available -

26 februari 2014 | Vrijplaats Middelstegracht, Leiden | ong. 15 aanwezigen

 

Terwijl de Paralympische Winterspelen in Sotsji nog in volle gang zijn en Rusland verder ook het nieuws volop domineert, is ‘Poetins olympische droom’ ondertussen afgerond. De Olympische Winterspelen in Sotsji waren voor Rusland, met maar liefst 33 medailles, een groot succes.

 

Het WDO heeft de Olympische Winterspelen in Sotsji niet voorbij laten gaan. In de Vrijplaats, een cultureel centrum gevestigd in een voormalig inblikfabriek, vertelde Ruslandexpert Honorata Mazepus over allerlei zaken die rondom de Olympische Winterspelen in Sotsji speelden. De Spelen gingen gepaard met aardig wat controverse. Allereerst vonden de Spelen plaats in de Kaukasus, een relatief onrustig gebied vanwege autonome regio’s die zich willen afscheiden van Rusland. Verschillende landen vreesden om deze reden voor terrorisme. Ook de recentelijk aangenomen Russische wet dat homoseksualiteit ‘niet gepromoot’ mag worden zorgde voor redelijk wat discussie, niet alleen op het wereldtoneel, maar ook in de zaal van deze WDO-avond. In de zaal werd het opmerkelijk gevonden hoezeer Russische wetten aan interpretatie worden overgelaten.

 

Door de discussie rondom homorechten was er minder tijd voor vraagtekens bij het milieuvraagstuk in Sotsji, maar met een drankje bij de bar was hier nog altijd ruimte voor. Wat betreft het WDO zeker een geslaagde avond, wat de blik op een schaatswedstrijd ook zeker in perspectief plaatst. Trots op de gouden medailles kan Nederland in ieder geval zijn!

 

Geschreven door: Paul Sellies