Dit is het nieuws
- Sorry, no translation available -

20 maart 2014 | FSW, Leiden | 7 aanwezigen

 

Op donderdag 20 maart organiseerde het WDO de "Dit was het nieuw" discussieavond. Met een zeer bescheiden opkomst (het wdo bestuur + één) werd er in een informele setting gediscussieerd over actuele nieuwsonderwerpen. Deze onderwerpen werden gekozen uit verschillende krantenknipsels en facebookberichten die de deelnemers hadden meegenomen.

 

Deze avond kwamen uiteenlopende onderwerpen aan bod: natuurlijk werden de uitspraken van Geert Wilders besproken, die vlak voor onze activiteit in het nieuws kwam met zijn "Minder Marokkanen" uitspraak bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hierbij werd bijvoorbeeld bediscussieerd of dit soort uitspraken door politici gedaan mogen worden, en hoe de regering hierop moet reageren. Daarbij werd bijvoorbeeld ook een vergelijking getrokken met Pim Fortuyn, die een paar jaar geleden ook al controversiele uitspraken over de multiculturele sameleving maakte.

 

Verder werd er ook gediscussieerd over de nucleaire top die op 24 en 25 maart in Den Haag werd georganiseerd. Daarbij kwamen staatshoofden uit tientallen landen bijeen om te praten over de mogelijkheden tot preventie van nucleair terrorisme. Naar aanleiding hiervan werd er bijvoorbeeld gepraat over het feit dat de 'gewone' burger eigenlijk niet meer betrokken is bij de politiek en dat wij het bijvoorbeeld zonder klagen lieten gebeuren dat een groot deel van het openbaar vervoer en de wegen in de Randstad werden platgelegd.

 

Verder kwamen er ook theorieën over de verdwijning van een vliegtuig van Malaysia Airlines aan bod. Op facebook kwamen er namelijk complottheorieën langs dat het vliegtuig was gekaapt en bijvoorbeeld gebruikt zou worden om een aanslag te plegen op de nucleaire top. Aansluitend hierbij werd er ook gepraat over privacy op facebook, en of uitspraken die je doet op sociale media geheime diensten zoals de NSA worden opgeslagen en dus ook later tegen je gebruikt kunnen worden.

 

Al met al was het een gezellig, interessante en informatieve avond die ons weer heeft herinnert dat er altijd meerdere kanten te vinden is achter berichten in het nieuws.

 

Geschreven door: Kjell Winkens