Etnologische Filmavond
- Sorry, no translation available -

17 november | De Pelibar | 12 aanwezigen

 

Aangezien het WDO een etnologisch dispuut is hebben wij ervoor gekozen om in november terug te keren naar onze echt etnologische wortels. Tijdens een filmavond hebben we twee films gekeken over de San in de Kalahari, ook wel bekend als de Bushmen. De eerste film was een film uit 1971, “Bitter Melons”, en was een echt klassiek etnologische film met weinig gesproken tekst en beeldmateriaal onder begeleiding van muziek van de San. De tweede film, “Vanishing Culture: Bushmen of the Kalahari”, was juist een vrij recente etnologische film uit 2006 en richtte zich voornamelijk op de beeldvorming rond de San.

 

Het verschil tussen de twee films was duidelijk zichtbaar en in de gezellige Pelibar was de mogelijkheid om met elkaar na te praten en te discussiëren over de films. De eerste film werd als enigszins traag ervaren, maar gaf wel een duidelijk en volledig beeld van de dagelijkse bezigheden van de San. Uit de discussie kwam sterk naar voren dat de tweede film kritiek op de beeldvorming rond de San goed in beeld bracht, maar zelf ook zeker bijdroeg aan deze beeldvorming.

 

Met drankjes aan de bar en chips bij de banken werd de avond informeel afgesloten. Het is als antropoloog erg leuk om een vergelijking tussen ontwikkelingen in het vakgebied en specifiek binnen de etnologisch film, te zien en erover te praten met anderen. De filmavond sluit zeker aan bij het interfacultair etnologisch dispuut WDO!