Christmas around the world
- Sorry, no translation available -

10 december | Café de Keyzer | 30 aanwezigen

 

10 december organiseerde het WDO een avond over kersttradities. Dat klinkt een beetje stoffig, maar is super interessant. Wist jij bijvoorbeeld dat er geen kerstbomen groeien in Groenland? En in Polen kerstbomen versierd worden met spinnenwebben? En wist je dat er bij kerst sokken worden opgehangen vanuit de legende van St. Nicholas die stiekem via de schoorsteen een arme man zakken goud wilde geven. Toevalligerwijs hingen net de sokken van de dochters daar te drogen. Toch handig om wat meer te leren over de achtergrond van het vieren van Kerstmis. Het WDO verwerkte dit soort weetjes in een quiz en circa 30 studenten kwamen mét kerstmuts op de avond af.

 

Onder het mom van “Christmas around the world” waren ook drie studenten uitgenodigd om iets te vertellen over hun kersttradities. Zo vertelde Margot  – een Nederlandse studente – dat ze geen kadootjes krijgt met kerst aangezien ze deze al heeft gehad met Sinterklaas. Sabrina – uit Canada – deelde speciale "candy cains" uit die haar moeder hadden toegestuurd. Nergens anders in de wereld is dit snoepgoed te koop. Ook vertelde ze dat er in Canada een discussie bestaat over het toewensen van “Merry Christmas” omdat dit niet opgaat voor mensen die Chanoeka vieren.

 

Tecla – Italiaanse – vertelde over de traditie van het “la Befana” vieren in Italie. La Befana is een kerstheks die alle kinderen kadootjes geeft op 6 januari. Volgens de legende zou la Befana de drie koningen ontmoet hebben en wilde ze jezus kadootjes brengen. Het feest heeft daarnaast vooral betrekking op vrouwen, deze sturen elkaar berichtjes toe om ieder een vrolijk Befana te wensen. Na een avondje vol van dit soort kerstinfo was het tijd voor een drankje én kerststol!