Banner
Symposium 2008 Fotoverslag
- Sorry, no translation available -

Het is al weer een tijdje geleden, maar nog steeds zijn wij vol van het symposium ‘Anthropology and controversy’, dat ter ere van het tachtigjarig bestaan van WDO op 27 en 28 november 2008 plaats vond. Deze twee dagen hebben natuurlijk veel voorbereiding gevergd, want ongeveer een jaar geleden werden de eerste stappen al in de richting van het organiseren gezet. We kijken met trots terug en we hopen dat u en jullie er net zo van hebben genoten, als dat wij hebben gedaan. Hieronder een kleine impressie met behulp van foto’s. De foto’s zijn gemaakt door Marlies de Groot, Marleen Bovenmars en Dorien Rhebergen. (Klik voor een vergroting.)

WDO_Symposium_1_Dorien_035_GK WDO_Symposium_1_Dorien_022_GK WDO_Symposium_1_Dorien_008_GK

Dat de sprekers veel hadden meegemaakt, konden we ons voorstellen, en eigenlijk al direct nadat we ze hadden opgehaald op Schiphol vertelden ze ons en elkaar de meest angstige, vervelende en sensationele verhalen. Het beloofde direct al een zeer geslaagde twee dagen te worden, want dat deze mensen controversieel bezig waren geweest, leek ons wel duidelijk …

WDO_Symposium_5_GK WDO_Symposium_2_Dorien_070_G WDO_Symposium_1_GK

Nadat we woensdagavond sfeervol – en oerhollands – met de sprekers hadden gedineerd in een pannenkoekenrestaurant, gingen we donderdagochtend van start. Na woorden van welkom van erevoorzitter Prof. Dr. Patricia Spyer en voorzitter Hugo Knoppert was het symposium officieel geopend. Direct trad er een grootheid binnen ons vakgebied aan: Prof. Dr. Sharon Hutchinson, die bij zowel beginnende als gevierde antropologen bekend is om haar grensverleggende onderzoek bij de Nuer in Sudan. Dat haar onderzoek niet altijd even gemakkelijk verliep, is een understatement. Alleen door heel veel ervaring en een perfecte beheersing van de taal en onderzoeksvaardigheden wist professor Hutchinson verslag te doen van een samenleving in oorlog.

WDO_Symposium_1_Dorien_065_GK WDO_Symposium_1_Dorien_058_GK WDO_Symposium_1_Dorien_080_GK

Na professor Hutchinson volgde een WDO-lezing door em. Prof. Dr. Els Postel. Postel was prominent lid van de tweede, na-oorlogse, generatie WDO-ers. Zij deelde met ons een aantal anekdotes over vooral de kleinschaligheid van de opleiding antropologie, die toentertijd nog in een pioniersfase verkeerde.

WDO_Symposium_2_Dorien_007_GK WDO_Symposium_2_Dorien_023_GK WDO_Symposium_2_Dorien_010_GK

Na de lunch trad Prof. Dr. Jeremy Keenan aan. Hij hield een geëngageerde lezing, die aanzette tot nadenken over de positie van de antropoloog ten opzichte van zijn onderzoeksparticipanten.

WDO_Symposium_2_Dorien_065_GK WDO_Symposium_2_Dorien_032_GK WDO_Symposium_2_Dorien_037_GK

Een waardig afsluiter van de eerste dag vormde de bestseller-antropoloog Prof. Dr. Philippe Bourgois, die aan de hand van foto’s en heftige ervaringen vertelde over zijn veldwerk in onder andere Midden-Amerika en New York.

WDO_Symposium_2_Dorien_092_GK WDO_Symposium_2_Dorien_102_GK WDO_Symposium_2_Dorien_089_GK

Voor ons was de dag echter nog niet om. In een huiselijke sfeer werd er uitgebreid en chique gedineerd met sprekers, discussants en voorzitters. Of, zoals professor Stade de volgende dag zijn lezing zou beginnen: ‘It was the best diner I ever had!’ Complimenten voor de koks!

WDO_Symposium_2_Dorien_029_GK WDO_Symposium_38_GK WDO_Symposium_12_GK

Dag twee werd afgetrapt door Prof. Dr. Ronald Stade. Hij gaf een wat theoretischer verhaal dan de sprekers van de dag ervoor, maar zorgde evenzeer voor een flinke discussie met de zaal over het hoe, waarom en wanneer toepassen van ethische codes in het doen van antropologisch onderzoek.

 

Onze eigen Drs. Metje Postma was na de lunch aan de beurt. In een ietwat andere vorm, waarin zij haar lezing illustreerde met filmbeelden, wist zij het doen van onderzoek weer van een heel andere kant te laten zien.

WDO_Symposium_80_GK WDO_Symposium_88_GK WDO_Symposium_86_GK

De afsluitende discussie onder leiding van de zeer populaire en welbespraakte Prof. Dr. Thomas Hylland Eriksen kan een succes genoemd worden, aangezien zeer velen, zelfs onze eigen eerstejaarsstudenten, zich in de discussie mengden.

WDO_Symposium_92_GK WDO_Symposium_136_GK WDO_Symposium_152_GK

Het symposium bleek echter geen handleiding in het doen van onderzoek op controversieel terrein – soms leek het zelfs een opeensomming van wat er allemaal mis kan gaan. Na een eerste advies van professor Hutchinson hoe dit soort situaties te voorkomen (‘Do not go there’), werd andermaal benadrukt hoe belangrijk het is de taal en omgangsvormen tot in de puntjes te beheersen en dat je eerst perfect getraind onderzoeker moet worden, voor je een goed antropoloog kan zijn.

WDO_Symposium_132_GK WDO_Symposium_17_GK WDO_Symposium_176_GK

Maar wat is een tachtigjarige verjaardag nou zonder een feest? Na een andermaal heerlijk diner werd er tot in de laatste uurtjes – ook door de sprekers – doorgefeest en gedanst in jazzcafé The Duke. Het was een zeker niet ongepaste afsluiting van twee, zeer, maar dan ook zeer, geslaagde, en hopelijk leerzame dagen.

WDO_Symposium_244_GK WDO_Symposium_230_GK WDO_Symposium_209_GK

Voor diegenen die er helaas niet bij hebben kunnen zijn, of voor hen, die alle informatie nog even (kort) willen nalezen, staan nu ook de abstracts van de lezingen op onze site.

 

Graag willen wij hier nogmaals iedereen die op welke manier dan ook heeft bijgedragen aan het succes van het symposium hier bedanken. Ik noem met name de sprekers, discussants, voorzitters, vrijwilligers, Itiwana en de afscheidnemende WDO-leden Hugo Knoppert en Floor Breeksema.

WDO_Symposium_2_Dorien_026_GK WDO_Symposium_96_GK WDO_Symposium_128_GK

Bedankt!