Nederlandse immateriële cultuur
25 januari 2007 | Café 't Keizertje | 24 aanwezigen

Iedereen heeft ze wel eens zien lopen, de Chinezen met grote fotocamera's om hun nek, denkend dat Nederland bestaat uit molens, klompen en tulpen. Dan zijn er ook nog de Engelsen die graag een weekendje Amsterdam doen vanwege de Nederwiet en de Wallen. Het WDO vroeg zich af wat nou eigenlijk de immateriële cultuur van Nederland is en organiseerde een avond in het Keizertje om daar achter te komen.


De avond begon met een afbakening van het onderwerp en een discussie over het begrip 'immateriële cultuur', zodat tijdens het verdere verloop van de avond in ieder geval over het zelfde gesproken werd. Vervolgens werden de ongeveer 25 aanwezigen in kleine groepjes verdeeld die allemaal een lijst moest maken met typisch Nederlandse dingen. Na wat denkwerk en de nodige discussie had elke groep een lijst, waarna met de hele groep besproken werd of de verschillende punten nou daadwerkelijk onderdeel vormden van Nederlands' immateriële cultuur.

 

Hollandse klompjesEen aantal punten, zoals de Nederlandse tolerantie, riep de nodige discussie op, waaruit bleek dat Maxima's stelling dat 'De Nederlander' niet bestaat echt niet zo dom is als Geert Wilders ons wil doen geloven. Het werd namelijk wel duidelijk dat er onder de aanwezigen de nodige verschillen waren in hoe wij ons zelf en vooral ook onze landgenoten zien. De aanwezigheid van enkele Belgen was daarom ook leuk, aangezien op die manier ook de 'outsider' blik vertegenwoordigt was.

Al met al een avond met genoeg discussie, die ook na afloop nog erg gezellig was.