Docu en discussie Sozdar 'zij die haar belofte nakomt'.

2009_SozdarOp woensdagavond 9 december hebben we de film 'Sozdar, zij die haar belofte nakomt' bekeken en bediscussieerd met een groep van 24 mensen in het huis van een van de WDO bestuursleden. Universitair docent Metje Postma, visueel etnografe en goede vriendin van de filmmaakster van deze film, was aanwezig om mee te discussiëren.

 

"Waarom zou je je leven geven voor een ideaal? Lange tijd liep filmmaakster Annegriet Wietsma met die vraag rond, tot ze stuit op Nuriye Kesbir, kopstuk van de Koerdische verzetsbeweging PKK. In de documentaire ‘Sozdar, zij die haar belofte nakomt’ schetst Wietsma een indringend portret van Kesbir, waarbij ze haar volgt tot en met haar terugkeer in guerrillakampen in Noord-Irak. Hoewel de verleiding groot is, laat ze niet het Koerdische vraagstuk, maar de fascinerende strijdbaarheid van Kesbir de hoofdrol spelen." (Bonanza.nl)

 

Vragen die onder andere aan bod kwamen: 'heeft de maaktster zich teveel laten meevoeren in het politieke programma van Kesbir?' en 'komen de ethische dilemma's van de filmmaakster goed genoeg naar voren?'.

 

Een uitgebreider verslag volgt.

Sozdar