WDO Out of the Blue Pubquiz

08 oktober 2014 | Café Odessa, Leiden | 20 aanwezigen

 

 

Op woensdag 8 oktober vond de Pubquiz plaats. Traditiegetrouw de eerste activiteit van het WDO, eentje om het jaar gezellig én competitief te beginnen. Vier teams streden om de winst, die uiteraard afhankelijk was van de beoordeling van de zeer deskundige jury. Rond zeven uur ’s avonds verzamelden alle quizzers zich in Café Odessa, waar de versnaperingen al voor ze klaarstonden. Toen eenmaal ook alle apparatuur aangesloten was en de laatste deelnemers binnengedruppeld waren kon het quizgeweld beginnen.

 

Dit jaar was het thema van de pubquiz ‘Out of the blue’. Een pubquiz met zeer willekeurig samengestelde onderwerpen, maar daarom niet minder interessant. Het begon met de ‘Blauwe ronde’, met feitjesvragen over blauw in de breedste zin van het woord. Vragen over Delfts Blauw, Blauwbaard, het historische plaatsje Blauw… Je kon het zo gek niet bedenken of het kwam voor in de Blauwe ronde.

 

Hierop volgde de ‘Out of the Box’ ronde. Vier plaatjes werden getoond op het scherm, waarvan de teams moesten bepalen welke van de vier er niet bij hoorde. Ook hier weer veel uiteenlopende onderwerpen, van Dictators tot NGO’s, van bier tot inheemse volkeren. De teams konden zelf opschrijven waarom ze een plaatje er niet bij vonden horen, dus er waren ook punten te verdienen voor creativiteit!

 

De derde ronde was de ‘Out of the Blues’ ronde. In deze ronde kregen de teams een gedeelte van een liedje te horen, waarna ze de artiest en titel moesten raden. De jury concludeerde al snel dat er met de muziekkennis niets mis was. Bijna alle liedjes werden geraden, wat toch verrassend was met liedjes als ‘Oma’s aan de top’ van K3 en ‘California Dreamin'' van The Mamma’s and the Pappa’s . Aan het einde van deze ronde konden de teams nog bonuspunten verdienen door het overkoepelende thema te raden: Familieverbanden.

 

Tot slot was er nog de ‘Out of the Sleeve’ ronde, waarbij er een bijzondere stelling op het scherm werd getoond: Als antropoloog is het niet erg om een blauwtje te lopen, want… Je raadt het al, elk team kreeg tien minuten de tijd om met een prachtig betoog te komen die de stelling verdedigde. De jury wist nog even te benadrukken dat er hier niet alleen punten werden gegeven voor argumentatie, maar zeker ook voor presentatie. Dit leverde natuurlijk zeer interessante vertoningen op.

 

Al met al was het een hele gezellige avond, waarbij het winnende team ‘De Gokkers’ er met de hoofdprijs vandoor ging: Twee pitchers bier en een heerlijke zak vol blauwe snoepjes. Naderhand werd er nog lekker na geborreld en konden de teams elkaar gelukkig weer gewoon in de ogen kijken.