'Clash of Civilizations' Pubquiz

21 oktober 2015 | Café de Odessa | 30 aanwezigen

 

Op een grauwe woensdagavond kwamen de Leidse antropologiestudenten bijeen in Café Odessa voor de jaarlijks terugkerende WDO Pubquiz. De miezerige regen projecteerde een post-apocalyptische sfeer op de buitenwereld die in schril contrast stond met de euforie die in het gezellige kroegje aan de Hoge Woerd van de talrijke gezichten afspatte. Men maakte zich in alle vrolijkheid klaar voor een strijd die zich nog lange tijd door de gelederen van het WDO zou doen echoën: een Clash of Civilizations was aanstaande.

 

Vijf teams werden gesmeed die zich tot de tanden bewapenden om absolute winst en niets minder dan winst tot realisatie te brengen: Team 'Out', gevuld met antropologische veteranen; 'Woehoe', een dynamisch team met extremistische trekjes; team 'Spirit' – pun intended; en twee teams – 'Maisha' en 'Antro...polo!' – waarvan de gelederen volledig opgemaakt werden uit melkmuiltjes, edoch de laatste onder leiding van gevreesd strateeg Jemma 'de Jouster' Middleton. Dit waren de teams die onder het juk van de structurele macht van Michael Iyob en Marit Jansen – de mysterieuze jury die zich laat vergelijken met de illuminati van weleer – zouden strijden om de felbegeerde prijs: een pot snoep en twee pitchers bier.

 

De eerste veldslag voltrok zich aan de hand van fastfood en franchise, popsterren en pieten, terrorisme en telefoongebruikers. Hoe heten de aanhangers van boyband One Direction? Hoe is het alcoholverbruik van Androidgebruikers? Hoe oud is Digimon? Het waren de vragen die de strijd deden losbarsten. Tijdens de tweede veldslag nam de strijd een andere vorm aan, een geraffineerder spel deed zijn intrede. Beeldvorming was de nieuwe kwintessens: beeldvorming van rappers, sprookjes en films, van kranten, banken en vrijheidsstrijders. Welke beelden werden verstoten en welke werden omarmd in de strijd om de pitchers? Choose your image, but choose wisely...

 

Na een kort staakt-het-vuren hervatte de strijd zich met een verhevigd fanatisme. Opzwepende melodieën tijdens de muziekronde deden de derde veldslag oplopen tot een kookpunt. 'The times they are a changing', 'everywhere is war', 'people killing, people dying', teksten die het conflict richting een explosief einde stuurden. Een einde dat aantrad met de Stelling ronde. Een verhitte redeneringsstrijd barstte los waarbij thema's als Wilders, baklava en mannen met baarden niet geschuwd werden.

 

Ironisch genoeg blijft men na elke strijd afhankelijk van, zoals gezegd, de structurele machten des aards. Zo ook bij de pubquiz werd geen enkel team ontzien; de minuten des oordeels waren nabij. Scherp als een samoerai zwaard, maar met profetische rechtvaardigheid toonde de jury zich een waardig dirigent. Na bedachtzame afweging wist het team 'Woehoe' tot de terechte winnaar te bekronen. Lof, eer, snoep en bier vielen hen ten dele, een geslaagde afsluiting van een geslaagde Clash.