Exodus; More than just Migration
Discussieavond over de documentaire 'Exodus' van Sorious Samura

 

25 oktober 2007 | de Peli-bar, Leiden | 40 aanwezigen

 

Poster ExodusIngeleid door de documentaire 'Exodus', van Sorious Samura, vond op 25 oktober 2007 de 'Exodus; more than just migration' discussieavond plaats. Ongeveer 40 personen hadden zich verzameld in de Pelibar om de documentaire te bekijken welke het verhaal vertelt over de reis van migranten van Sierra Leone naar Europa. De volharding van de migranten wordt duidelijk doordat we zien hoe moeilijk het is de natuurlijke barrieres (de Sahara en de Straat van Gibraltar) over te steken en hoe demotiverende tegenslagen aan de kant geschoven worden.

 

Na de documentaire werd er gediscussieerd over hoe het zo ver komt dat West Afrikaanse migranten in Senegal op een boot stappen in de hoop op de Canarische Eilanden aan te komen. De consensus heerste dat niet alleen economische wensen hiertoe leiden, maar dat ook verschillende sociale processen aan het werk zijn. Zo hebben we in de documentaire kunnen zien dat Samura, toen hij nog een illegaal migrant in London was, meerdere baantjes had om de terugreis, kado's voor familie en een camera te kunnen kopen. Wat niet-migranten thuis zien is dat hij terugkomt met kado's en een mooie camera. Genoeg reden voor anderen om de stap ook te wagen.Discussieavond Exodus

 

Ook Fort Europa was onderwerp van discussie. Moet Europa migranten toelaten? En leidt een versoepeling van het beleid tot een golf van migranten? Zal de geplande bluecard mogelijkheden creeëren voor veiligere vormen van migratie dan mensensmokkel of zal het de ongelijkheid onder immigranten alleen maar vergroten? Vragen genoeg, waarop weinig bevredigende antwoorden mogelijk leken te zijn.

 

Een geslaagde avond, veel bezoekers, een gezellig sfeertje en enkele internationale masterstudenten. Enkel de discussie had soms wat pittiger gemogen. Voor een overzicht van de foto's van deze avond, zie hier.

 

2007_somura_exodusBekijk hier de eerste minuten van de documentaire 'Exodus'. Let op: het begint met de mogelijk schokkende beelden van een levenloos lichaam op een spaans strand.